آیا کسبوکار آنلاینی دارید، ولی نمیدانید چطوری مشتریهای جدید جذب کنید، و مشتریهای قبلی را هم به خرید مجدد ترغیب کنید؟ آیا میخواهید در این دنیای بیانتهای وب، برند خودتان را متمایز کنید؟ جواب این پرسشها در «تولید محتوا» نهفته است! حتما درباره تولید محتوا چیست زیاد شنیدهاید و خواندهاید؛ اما اگر در این صفحه هستید، یعنی دوست دارید بیشتر بدانید. در این مقاله هیسئو، همه آن چیزهایی که باید درباره تولید محتوا بدانید، با شما در میان میگذاریم.
تولید محتوا چیست و به چه دردی میخورد؟
تولید محتوا اساس همه تلاشها در بازاریابی دیجیتال (Digital Marketing) مدرن است. یعنی همه فعالیتهایی که بازاریابهای دیجیتال برای جذب مخاطب، و تبدیل او به مشتری انجام میدهند، در قالب همین محتوا به نمایش درمیآید.
اگر بخواهیم تولید محتوا چیست را در یک عبارت خلاصه کنیم، «تولید محتوا فرایند تحقیق، ایدهپردازی استراتژیک، تبدیل ایدهها به محصولی باارزش و بعد هم ارائه آن به مخاطب هدف است».
آن محصول باارزش، شکلهای مختلفی دارد، از جمله صفحه وب، بلاگ، اینفوگرافیک، ویدئو و پست شبکههای اجتماعی، که در این مقاله هیسئو، تکتکشان را توضیح میدهیم.
اما بیایید پیش از آن، به نقش تولید محتوا در بازاریابی دیجیتال نگاهی بیندازیم.
تولید محتوا چه نقشی در بازاریابی دیجیتال دارد؟
هدف اصلی تولید محتوا، جذب مشتریهای جدید و ترغیب مشتریهای قبلی به بازگشت است. به همین خاطر، بیشتر استراتژیهای بازاریابی درونگرا (Inbound Marketing)، محتوای دیجیتالی باارزش را اغلب بهصورت رایگان ارائه میدهند.
این محتوای باارزش، رهبری فکری برای برندتان ایجاد میکند. در عین حال اطلاعات موردنیاز مخاطب را هم در اختیارش میگذارد تا دانستن آنها، برای خرید نهایی تصمیمگیری کند.
گفتیم محتوا انواع مختلفی دارد. برندها و کسبوکارهایی که میدانند تولید محتوا چیست هم در هر مرحله از قیف بازاریابی (Marketing Funnel) از یک نوع آن استفاده میکنند.
در سر قیف، بلاگهایی (Blog) قرار دارند که برای موتورهای جستوجو بهینهسازی (SEO) شدهاند. این بلاگها بازدیدکنندههای جدید را بهطور ارگانیک یا طبیعی جذب میکنند؛ یعنی گوگل، کسی را که در جستوجوی مطلبی است، بر اساس مطالب بلاگ، به آنجا هدایت میکند.
صفحههای فرود (Landing Page) که در میانه قیف مذکور هستند، بازدیدکننده را درگیر نگه میدارند؛ یعنی نمیگذارند آنها از بلاگ یا وبسایت مربوطه خارج شوند.
در نهایت محتوای جامعتر و دقیقتری مانند وایت پیپرها (White Paper) و کتابهای الکترونیکی (eBook) باعث تبدیل خواننده صرف، به مشتری میشوند.
چرا تولید محتوای خوب برای برندها خیلی مهم است؟
طی هر صبحی که به شب میرسد، میلیونها محتوا، در قالبهای مختلف نوشتاری، صوتی، تصویری و ویدئویی منتشر میشوند و پیش چشم مردم جهان قرار میگیرند.
جالب است بدانید طبق آماری که سال میلادی گذشته منتشر شد، متوسط زمانی که هر فرد بزرگسال آمریکایی در طی روز به مصرف محتوای منتشرشده در وب اختصاص میدهد، حدود 8 ساعت برآورد میشود!
اگر میدانید تولید محتوا چیست و میخواهید محتوای شما در میان این دریای محتوا متمایز شده و روی مخاطب تأثیر بگذارد، باید محتوای باکیفیت و درجهیک تولید کنید.
محتوای باکیفیت نهتنها بهخوبی نوشته و طراحی شده، بلکه اصلا با توجه به نیازهای مخاطب ایجاد میشود. به همین خاطر هم میان سایر دیدنیها، شنیدنیها و خواندنیها متمایز میشود.
واضحترین تفاوت بین محتوای باکیفیت و محتوای بیکیفیت این است که اولی خود را به سطح این دریای بیانتهای محتوا میرساند، اما دومی در عمق دریا ناپدید میشود!
خلاصه اینکه میزان تلاشی که برای محتوای برندتان انجام میدهید، با ارزشی که در قبال آن به دست میآورید، نسبت مستقیم دارد. یعنی چه؟ یعنی محتوای باکیفیت به شما کمک میکند:
- بهعنوان رهبر فکری درجهیک و معتبری شناخته شوید.
- مشترکین خبرنامه ایمیلی خود را افزایش بدهید.
- ترافیک وبسایتتان را خیلی بالاتر ببرید.
- مشتریهایتان را درگیر نگه دارید.
- و در نهایت اینکه پول دربیاورید.
حالا که به تولید محتوا چیست و اهمیت محتوای باکیفیت پی بردیم، بیایید به بحث انواع محتوا برگردیم.
انواع تولید محتوا چیست و چه شکلهایی دارد؟
محتوا (Content) به شکلها و در اندازههای مختلف تولید و عرضه میشود. برای نمونه، یک صفحه متن، یک فایل صوتی، یک فایل گرافیکی، یا یک کلیپ ویدئویی، همگی محتوا یا کانتنت هستند.
اینها بعضی از انواع محتوا هستند که در حوزه بازاریابی دیجیتال وجود دارند:
- محتوای نوشتاری، مانند بلاگپستهای مبتنی بر سئو، پستهای شبکههای اجتماعی، متن ایمیل، وایت پیپر و کتاب الکترونیکی.
- محتوای تصویری، مانند اینفوگرافیک، گیف (GIF) و عکسهایی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشوند.
- محتوای صوتی، مانند پادکست و کتاب صوتی.
- محتوای ویدئویی، مانند کلیپهایی که در وبسایتهایی مثل یوتیوب منتشر میشوند، وبینار و انیمیشن.
در این مقاله بعضی از رایجترین شکلهای بازاریابی محتوا (Content Marketing) را بررسی خواهیم کرد، اما قبل از آن، به نقش سئو در تولید محتوا چیست میپردازیم.
نقش سئو در تولید محتوا چیست
تولیدکننده محتوای حرفهای، هنگام خلق نوشته یا هر شکل دیگری از محتوا، همیشه دو مخاطب اصلی را در ذهن دارد:
- مشتریهای کسبوکار یا برند،
- و الگوریتمهای جستوجو.
تکلیف اولی مشخص است. دومی فناوری پیچیدهای است که اطلاعات را دریافت کرده، و با الگوهایی مطابقت میدهد که در گذر زمان شکل گرفتهاند.
در سالهای اولیه فعالیت موتورهای جستوجو، تولیدکنندههای محتوا میتوانستند وبسایتهایشان را با کلمههای کلیدی پر کنند و صفحههای موردنظرشان را به ردههای بالای نتایج موتورهای جستوجو (SERP) برسانند.
اما این روزها، موتورهای جستوجوی پیشرفتهای مانند گوگل بسیار پیچیده عمل میکنند. بالا رفتن در صفحه نتایج گوگل، دیگر کار سادهای نیست! بهویژه برای کلمههای کلیدی خاصی که نشاندهنده قصد خرید هستند.
برای مثال، عبارت کلیدی «تحویل پیتزا این نزدیکی» را تصور کنید. این عبارت نشان میدهد که فرد جستوجوگر مشغول یافتن رستوران فستفودی است که در منطقه خودش پیتزاهای خوشمزه میفروشد!
در این مثال، الگوریتم جستوجوی گوگل، موقعیت کاربر جستوجوگر و عوامل دیگری را در نظر میگیرد تا تعیین کند کدام صفحهها باید بالاتر نمایش داده شوند.
این فرایند، برای مدل تجارتبهتجارت (B2B) پیچیدهتر هم میشود! در این مدل، فرد جستوجوگر بر اساس معیارهایی فراتر از «نزدیکی به فروشنده» تصمیم میگیرد. در این صورت، به محتوایی نیاز دارید که برای هر مرحله از سفر خریدار طراحی شده باشد.
این سفر با جستوجوی آنلاین اولیه شروع میشود. محتوایی که در سر قیف است، مانند بلاگپستها و کلیپهای ویدئویی، باید برای موتورهای جستوجو بهینهسازی شود تا کاربران بتوانند اطلاعات موردنظرشان را بهراحتی پیدا کنند.
توصیه میکنیم هنگام تولید محتوا، این پرسشها را از خودتان بپرسید! اینها به شما کمک میکنند روی هدف جستوجوی مشخصی تمرکز کنید:
- تولید محتوا چیست و به چه دردم میخورد؟
- چه اطلاعاتی برای مخاطب هدفم ارزشمندتر است؟
- چه چیزی یا چیزهایی برند من را از رقبا متمایز میکند؟
- چه چیزی یا چیزهایی مخاطبان من را برای خرید یا ثبتنام متقاعد میکند؟
- چگونه میتوانم به مخاطبانم کمک کنم به مرحله بعدی فرایند تصمیمگیری برسند؟
موتورهای جستوجوی مدرن، و در رأس آنها گوگل، بهاندازه کافی پیچیده هستند که بتوانند هدف محتوای شما را تشخیص بدهند. شما هم میتوانید از روشهای خاصی برای افزایش رتبه خود استفاده کنید.
برای نمونه، هنگام نوشتن بلاگپست یا توضیحات محصول، شکل ساختاری محتوای خود با اچتیامال (HTML) را هم در نظر بگیرید. برای مثال، استفاده از تگهای عنوان، مانند H1، H2 و H3 در شناسایی موضوعات اصلی و فرعی به الگوریتمهای جستوجو کمک میکند.
تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی چیست؟
پستهای شبکههای اجتماعی، مثل توییتها و کپشنهای اینستاگرام، عمر بسیار کوتاهتری نسبت به انواع دیگر محتوا دارند، اما ارزششان کمتر نیست.
شاید برایتان جالب باشد که بیش از نیمی از بازاریابهای دیجیتال تمرکز زیادی روی تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی دارند و معتقدند رسانههای اجتماعی میتوانند باعث جذب مشتری و افزایش فروش شوند.
علاوه بر این، تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی میتواند روی سایر تلاشها و فعالیتهای شما در حوزه بازاریابی محتوایی هم تأثیر مثبتی بگذارند. برای مثال، میتوانید محتوایی تولید کنید که بلاگ شما یا حتی کتابهای الکترونیکیتان را تبلیغ کند.
برای برندهای فعال در حوزه تولیدکننده به مصرفکننده (B2C)، شبکههای اجتماعی اولین جایی هستند که مشتریان جدید درباره محصولات میشنوند و میبینند. همین امر، شبکههای اجتماعی را به ابزار ایدئالی برای امضای اجتماعی پای کمپینهای بازاریابی تبدیل میکند.
یکی از مهمترین نکتههایی که موقع تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی باید در نظر داشت، زمان و فرصت بسیار کوتاه برای جلب توجه خواننده است.
برای درک بهتر این مسئله، آن بازه زمانی را در نظر بگیرید که فید خودتان در توییتر یا اینستاگرام یا سایر شبکههای اجتماعی را بالاوپایین میکنید. چقدر زمان میبرد؟
این همه آن فرصتی است که برای تأثیرگذاری در اختیار دارید! یعنی مخاطب همینطور که فید یا صفحه اصلی خودش در توییتر یا اینستاگرام را بهسرعت رصد میکند، باید محتوای شما چشمش را بگیرد و کلیک کند!
در حوزه تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی، باید از هشتگهای درست و مرتبط، و همینطور تصاویر چشمنواز استفاده کنید تا بیننده جذب شود.
تولید محتوا برای وب سایت چیست؟
در تولید محتوا برای وب سایت باید مسائل زیادی را در نظر بگیرید. اول از همه، باید تحقیق کنید تا بفهمید مشتریهایتان چگونه تصمیم میگیرند و چه محتوایی برایشان جذابتر است.
همه محتوایی که روی وبسایت دارید، باید بهصورت استراتژیک باهم کار کنند تا موتور تولید سرنخ را راه بیندازند. یعنی وبسایتی ایجاد کنید که بهدرستی ایندکس شده باشد، و تا جای ممکن در معرض دید موتورهای جستوجو قرار بگیرد.
علاوه بر این، تولید محتوا برای وب سایت باید باکیفیت باشد و ارزش بالایی برای خریداران و تصمیمگیرندگان فراهم کند؛ یعنی اطلاعات لازم را در اختیارشان بگذارد.
در نهایت هم باید محتوایتان را از طریق شبکههای اجتماعی، اینفلوئنسرها، ارسال ایمیل و سایر راههای ارتباط با مخاطب، ارائه و تبلیغ کنید.
این نوع تولید محتوا برای وب سایت و بازاریابی آنلاین، در کنار داشتن سئوی عالی، مشتریهای جدید را جذب کرده و مشتریهای قبلی را هم بازمیگردانند. بعد هم نوبت به بلاگپستها و صفحات فرود میرسد که مخاطب را در قیف فروش نگه دارند.
محتوا در چه قالبهایی تولید میشود؟
پیشتر هم گفتیم که محتوا یا کانتنت، اصطلاح گستردهای است و شکلهای مختلفی دارد. علاوه بر این، با پیشرفت فناوری، شکلها و قالبهای جدیدی هم برای تولید محتوا چیست به وجود میآیند.
برای مثال، اولین بلاگ اواخر سال 1372 خورشیدی (ژانویه 1994 میلادی) منتشر شد، اما اولین شبکه اجتماعی در سال 1375 خورشیدی (1997 میلادی) راهاندازی شد.
اپلیکیشنهای جدیدی مثل تیکتاک (TikTok) هم به همه ما ثابت کردهاند که هنوز جای نوآوری در تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی و وبسایتها و سایر پلتفرمها وجود دارد.
اینها رایجترین قالبهای تولید محتوا هستند:
- اینفوگرافیک (Infographic): این قالب محتوایی بهترین گزینه برای نمایش جذاب آمار و ارقام است. اینفوگرافیک محتوایی باارزش است که مخاطب را سریع با خود همراه میکند.
- بلاگ (Blog): بلاگ یا وبلاگ یا مقالههای اینترنتی، بیشتر اوقات قلب کمپینهای بازاریابی محتوا را تشکیل میدهند. بلاگپست بهاندازه کافی کوتاه هست که خواننده بتواند در یک نشست آن را بخواند. در عین حال فرصت و جای کافی به نویسنده میدهد که مسئله را بهطور عمیق بررسی کند.
- پادکست (Podcast): قالبهای صوتی مانند پادکست، این فرصت را به برندها میدهند که شمایل دیجیتالی خود را شخصیسازی کنند. در ضمن برای تغییر شکل محتوای نوشتاری هم عالی هستند.
- ویدئو (Video): انیمیشنها، مصاحبههای تصویری و بسیاری از شکلهای دیگر ویدئو، برای مشتریهای B2C و B2B بسیار جذاب هستند.
- مطالعه موردی (Case Study): کیس استادی، شواهد و مدارکی از سوی شخص ثالث درباره ارزش برند شما ارائه میدهد. این شواهد قرار است اطلاعات مفیدی را در اختیار تصمیمگیرندگان قرار بدهند.
- وبینار (Webinar): با استفاده از این قالب محتوایی، میتوانید اطلاعات دقیقی درباره یک موضوع خاص در اختیار مخاطبان خود قرار بدهید. تفاوت این قالب با ویدئو، در این است که مخاطب هم میتواند پرسشهایش را مطرح کرده، و با ارائهدهنده ارتباط مستقیم برقرار کند.
- وایت پیپر (White Papaer) شکل دیگری از محتوای نوشتاری است که نسبت به بلاگپست، عمق بیشتری دارد و بر اساس تحقیقات زیادی نوشته شده است.
تحقیق کلمه کلیدی برای تولید محتوا چیست و چگونه انجام میشود؟
تحقیق و یافتن کلمههای کلیدی (Keywords)، از بهترین راهها برای فهمیدن این است که کدام نوع محتوا برای مخاطب هدف شما جذابتر است.
تحقیق درباره کلمه کلیدی یکی از اولین گامها در ایجاد محتوایی است که مخاطب را ترغیب میکند. چرا؟ چون وقتی میدانیم مخاطب کدام کلمههای کلیدی را جستوجو میکند، میتوانیم محتوا را طوری بنویسیم یا طراحی کنیم که مخاطب در جستوجوهایش، به آن برسد.
در بدترین حالت، تحقیق درباره کلمههای کلیدی آنچه را از قبل درباره مخاطبان خود میدانستید، تأیید میکند؛ یعنی چیزی از دست نمیدهید و چهبسا درباره محتوایی که میخواهید تولید کنید، مطمئن میشوید.
در بهترین حالت هم میتواند اطلاعاتی به کسبوکار و تولیدکننده محتوا بدهد که بر اساس آن بتوانند تعامل مشتری را افزایش داده و نرخ تبدیل مخاطب به مشتری را بیشتر کنند.
ابزارهای پرطرفداری مانند کیوورد پلنر گوگل ادز (Google Ads Keyword Planner) به کشف عبارتها، موضوعات و پرسشهای مفیدی کمک میکند که مشتریان بهصورت آنلاین جستوجو میکنند.
همین عبارتها و موضوعات، ایدههایی به شما میدهند که بر اساس آنها میتوانید محتوایی با کیفیت بالا تولید کنید که برای مخاطبهایتان جذاب باشد.
چگونه از کلمه کلیدی برای بهینه سازی محتوا استفاده کنیم؟
مسلما اینترنت موجود زندهای نیست، اما همیشه در حال تکامل است. الگوریتمهای موتورهای جستوجو مدام بهروز میشوند. بنابراین صفحهها و معیارهای SERP هم مدام در حال تغییر هستند.
بهینه سازی محتوا مثل ورزش است! یعنی نمیتوانید امروز نیم ساعت ورزش کنید و بعد هم آن را کنار بگذارید و انتظار داشته باشید قوی و سالم بمانید! اگر میخواهید قوی شوید، باید به ورزش ادامه بدهید و برنامه منظمی داشته باشید.
برای بهینه سازی محتوا در وبسایت، باید صفحهها را مدام تغییر داده و بهروزرسانی کنید تا محتوای آنها برای مشتریان کسبوکار و همینطور الگوریتمهای گوگل جذابتر شوند.
برای مثال، فرض کنید بلاگپستی دارید که سروشکل خوبی دارد، اما از کارایی لازم برخوردار نیست. تحقیق درباره کلمههای کلیدی به شما نشان میدهد که در این بلاگپست فرضی، به کدام موضوعات نپرداختهاید و در واقع چه چیزهایی کم دارد. اینجاست که میتوانید با بهینه سازی محتوا آن را بهبود ببخشید.
تولید محتوا چیست و چگونه انجام میشود؟ راهنمای قدمبهقدم
مسلما نمیتوانیم تکراه استانداردی برای تولید محتوا معرفی کنیم، و انتظار داشته باشیم همه تولیدکنندههای محتوا و کسبوکارها، از همین یک راه استفاده کنند! اما روشهای آزمایششدهای وجود دارند که موفقیتشان ثابت شده است.
فرایند تولید و بهینه سازی محتوا فضای خوبی برای خلاقیت هم در اختیار تولیدکننده محتوا قرار میدهد، اما همچنان به روشهای خاصی پایبند است.
در نهایت، فرایند ایدئال تولید محتوا برای وب سایت و شبکههای اجتماعی، باعث میشود که محتوا درست و بهموقع عمل کرده، و محصولی نهایی نتیجه خوبی بدهد.
اولین قدم در توسعه و اجرای فرایندی که متناسب با نیازهای برند شما باشد، در نظر گرفتن اهداف است. پس بهتر است فهرستی از اهداف کسبوکارتان تهیه کنید تا استراتژی بازاریابی محتوا هم بر آن اساس شکل بگیرد.
اینها نمونههایی از اهداف معمول در بسیاری از کسبوکارها هستند:
- تولید سرنخ
- افزایش نرخ تبدیل
- بهبود شهرت برند
- افزایش آگاهی از برند
این فهرست، یا فهرستی را که بر اساس اهداف کسبوکار خودتان نوشتهاید، همیشه در دسترس داشته باشید تا بهموقع آن را مرور کنید.
در ضمن مطمئن شوید که همه کارکنان، فریلنسرها و تولیدکنندگان محتوایتان، آن را درک کردهاند و از نیازهای کسبوکارتان خبر دارند.
در هر مرحله از فرایند تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی یا وبسایت، به این فهرست نگاهی بیندازید و ببینید در مسیر درست قرار دارید یا نه!
اگر قسمتی از فرایند تولید یا حتی آن محتوای نهایی که به دست میآید، این اهداف را برآورده نمیکند، نشانه این است که باید تصویر کلی را بازبینی کرده و دستی به سرورویش بکشید.
گامبهگام تولید محتوا چیست
روند تولید محتوا برای وب سایت و شبکههای اجتماعی، باید در راستای ویژگیهای کسبوکارتان باشد. پس توصیه میکنیم با این مراحل شروع کنید، اما بهجای کپیوپیست از سایر کسبوکارها، سعی کنید فرایندهای هر مرحله را مال خود کنید:
- اهداف خود را مرور کنید: همیشه از اهداف کسبوکارتان، برای چهارچوب دادن به فرایند ایدهپردازی محتوا استفاده کنید. در طول فرایند هم مدام به آنها رجوع کنید.
- جای محتوا را در سفر خریدار محصولتان مشخص کنید: به سفر خریدار (Buyer Journey) نگاه کنید. به این فکر کنید که محتوایتان کجای این سفر جای میگیرد. محتوای سر قیف باید دنبال پاسخ به پرسشها و نمایش شکل فکری شما باشد. محتوای انتهای قیف، جزئیات بیشتری در دل خود دارد و روی تسهیل تصمیم خرید متمرکز است.
- ایدهپردازی کنید: گاهی اوقات اولین ایدهای که به ذهنتان خطور میکند، بهترین ایده است. اما همیشه اینطور نیست! تعدادی ایده را طوفان فکری کنید، و مزایا و چالشهای هرکدام را در نظر بگیرید. در صورت امکان، ایدهها را با همکارانتان در میان بگذارید تا دیدگاههای جدیدی به دست بیاورید.
- تحقیق کنید: با ایده اولیه از محتوایی که میخواهید تولید کنید، تحقیقی مقدماتی انجام بدهید. برای مثال، از ابزارهای سئو برای شناسایی کلمههای کلیدی و همینطور پرسشهای متداول جستوجوگران آن حوزه استفاده کنید. بسته به موضوع موردنظرتان، ممکن است به انجام مصاحبه با متخصص آن حوزه هم نیاز داشته باشید.
- قالبی را انتخاب کرده و محتوا را تولید کنید: به این فکر کنید که مشتریهایتان چه قالب محتوایی را ترجیح میدهند. به این هم فکر کنید که بهترین شکل ارائه اطلاعات برای خود شما کدام است. در طول فرایند تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی و وبسایت کسبوکارتان، تحقیقات بیشتری هم باید انجام بدهید.
- محتوایتان را منتشر و تبلیغ کنید: در نهایت محتوا را منتشر کنید، اما تصور نکنید بهمحض انتشار محتوایتان، مشتریها آن را پیدا میکنند! از شبکههای اجتماعی، ایمیل و پیامرسانها برای تبلیغ و جذب مخاطب استفاده کنید.
- عملکرد محتوا را بررسی کنید: بعد از انتشار و تبلیغ محتوایتان، از ابزارهای تحلیلی برای سنجش میزان موفقیت آن استفاده کنید. نکته مهم اینکه شاید سه ماهی طول بکشد تا بلاگپستها و صفحههای فرود نتیجه بدهند! پس اگر میدانید تولید محتوا چیست باید صبور باشید.
- محتوای خود را اصلاح و بهینه کنید: اگر محتوای شما مطابق انتظارتان عمل نمیکند، درباره روشهای بهبود آن هم بررسی و تحلیل کنید. شاید لازم باشد به پرسشهای بیشتری پاسخ بدهید، موضوعات بیشتری را پوشش بدهید یا از کلمههای کلیدی دیگری استفاده کنید.
چگونه تقویم محتوا را تنظیم و برنامهریزی کنیم
مقدار محتوایی که منتشر میکنید، به برند و انتظارات مخاطبانتان بستگی دارد. اما کلید اصلی همه استراتژیهای بازاریابی محتوا، «ثبات در انتشار» است.
پس اگر تازه شروع کردهاید، بهتر است با آهنگ ملایمتری جلو بروید؛ طوری که بتوانید به آن پایبند باشید. همیشه میتوانید این مقدار اولیه را افزایش بدهید.
اما اگر با سرعت بالا شروع کنید، برای مثال، بخواهید روزی پنج بلاگپست تولید محتوا برای وب سایت داشته باشید، به احتمال زیاد خیلی زود خسته شده، و دست از کار خواهید کشید!
بعد از آنکه مقدار محتوا و سرعت انتشار آن را تعیین کردید، نوبت به درست کردن تقویم محتوا (Content Calendar) میرسد.
تقویم محتوا به شما کمک میکند برنامهتان را روی کاغذ بیاورید تا بتوانید همه مراحل تولید محتوا چیست را بهطور دقیق برنامهریزی کنید. تقویم محتوا باید این اطلاعات را در اختیارتان قرار بدهد:
- عنوان مطالب،
- نوع محتوای موردنظر،
- تاریخ موردنظر برای انتشار،
- و وضعیت فعلی آن.
توصیه میشود ترکیبی از محتوای همیشهسبز (evergreen) و محتوای دارای تاریخ مصرف داشته باشید تا در همگامی با چرخه اخبار دچار مشکل نشوید. یعنی چه؟
محتوای همیشهسبز، محتوایی است که تاریخ مصرف ندارد، و در نتیجه نیازی به بهروزرسانی ندارد. برای مثال، مقالهای با عنوان «10 فیلم پرفروش سال 1400 در سینمای ایران» را تصور کنید.
چنین مطلبی را اگر امروز بنویسید و منتشر کنید، دیگر نیازی به تغییر ندارد، چون اطلاعات آن مربوط به چند سال پیش است و تغییری نمیکند.
پس میتوانید محتوای همیشهسبز را از قبل آماده کرده و هر وقت خواستید، منتشر کنید. بهتر است همیشه یک ماه جلوتر از تاریخ انتشار باشید. اینطوری عقب نمیمانید، کیفیت کارتان را حفظ میکنید و دچار استرس هم نمیشوید.
هنگام تنظیم تقویم محتوایی، از اهداف بازاریابی کسبوکارتان بهعنوان راهنما استفاده کنید. برای مثال، اگر سه هدف اصلی دارید، یک راه این است که برنامه زمانبندی انتشارتان را طوری تغییر دهید تا از هر سه هدف، بهطور یکسان و همزمان پشتیبانی کنید.
چگونه برای تولید محتوا ایدهپردازی کنیم؟
ایدهپردازی برای محتوای خلاقانه همیشه کار سادهای نیست. مطمئنا وقتی پروژهتان را شروع میکنید، ایدهها بیشتر و سریعتر از قبل به ذهنتان میرسند. اما وقتی کفگیر خلاقیتتان به کف دیگ هم میخورد، کسبوکارتان باید با همان سرعت قبل جریان داشته باشد.
برای مواقعی که نیاز به تولید ایدههای محتوایی دارید، اما حس آن را ندارید، باید روش ایدهپردازی موضوع داشته باشید. ولی مراقب باشید! خستگی میتواند منجر به بیتفاوتی تولیدکننده محتوا شود.
وقتی تولیدکننده محتوا دچار خستگی و روزمرگی میشود، محتوا را صرفا برای پر کردن تقویم، و بدون توجه به ارزش و کیفیت آن مینویسد و منتشر میکند.
باید به هر قیمتی از چنین وضعیتی اجتناب کنید، در غیر این صورت مخاطبتان که نمیداند تولید محتوا چیست و چرا اینطور شده، تصور میکند کسبوکار شما در حال سقوط است!
محتوای تازه به موتورهای جستوجو نشان میدهد که وبسایت شما فعال و مفید است. مطالب جدید برای خوانندهها هم جذاب هستند و علاقه آنها را حفظ میکنند.
از هر ابزار و کانال دردسترسی استفاده کنید تا به ایدههای جدیدی برسید که برندتان را به سطح بالاتر سوق میدهند. به توصیههای تولیدکنندگان موفق محتوا هم گوش کنید.
گاهی اوقات لازم است از کامپیوترتان فاصله بگیرید، قدمی بزنید و به ذهنتان استراحت بدهید. انجام فعالیتی غیرمرتبط، میتواند به ذهن ناخودآگاهتان کمک کند تا کار تولید محتوا چیست را از زاویه جدیدی ببینید.
ابزارهای تولید محتوا چیست و چه کاربردی دارند؟
تولیدکنندگان محتوا بهاندازه جذابیت ایدهها و تأثیر ابزارهایشان پیشرفت میکنند. تولیدکننده محتوایی که ایدهها و ابزارهای مناسبی در اختیار دارد، تحقیقات بهتری میتواند انجام بدهد و محتوای با کیفیتتری تولید میکند.
علاوه بر این، قالبهای محتوا میتوانند به روند تولید سرعت داده و این امکان را به تولیدکننده میدهند که زمان بیشتری را صرف نوآوری کند.
چند دسته ابزار تولید و بهینه سازی محتوا وجود دارند که باید با آنها آشنا باشید:
- ابزارهای تحقیق محتوا، مانند گوگل ترندز (Google Trends)، بازسومو (BuzzSumo) و بسیاری ابزارهای دیگر؛
- ابزارهای سئو، مانند مارکتموس (MarketMuse)، اسایامراش (SEMrush) و ابزارهای دیگر؛
- ابزارهای برنامهریزی و مدیریت، مانند ایرتیبل (AirTable)، هاباسپات (HubSpot) و نمونههای دیگر؛
- ابزارهای تحلیلی، مانند گوگل آنالیتیکس (Google Analytics)، کیسمتریکس (Kissmetrics) و غیره؛
- ابزارهای تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی مانند بازسومو (BuzzSumo)، هوتسوئیت (HootSuite) و غیره؛
- ابزارهای نوشتن، مانند گوگل داکس (Google Docs)، یونیچک (Unicheck) و غیره؛
- ابزارهای تصویرسازی، مانند ادوبی فتوشاپ (Adobe Photoshop)، شاتراستاک (Shutterstock) و غیره؛
- ابزارهای طراحی، مانند ادوبی ایلاستریتور (Adobe Illustrator)، ونگیج (Venngage) و غیره؛
- ابزارهای ویدئوسازی، مانند ادوبی پریمیر پرو (Adobe Premiere Pro)، مجیستو (Magisto) و غیره؛
- ابزارهای بازاریابی ایمیلی، مانند میلچیمپ (Mailchimp)، پاردو (Pardot) و غیره.
حالا این پرسش پیش میآید که تولیدکننده محتوا، باید همه این ابزارها را داشته باشد؟ باید به کار همه آنها آشنایی داشته باشد؟ پاسخ هم «خیر» است و هم «بله»!
دلیلش این است: تولید محتوا برای وب سایت و شبکههای اجتماعی کسبوکار، از مهمترین، مؤثرترین و باارزشترین راههای رشد برند است. در عین حال، تولیدکنندگان محتوا با میدانی بهشدت رقابتی روبهرو هستند.
صدالبته که میتوانید استراتژی محتوا را بدون ابزار برنامهریزی مدیریت کنید، اما باید زمان بیشتری را صرف زمانبندی و انتشار محتوایتان کنید.
مسلما داشتن نرمافزارهای طراحی حرفهای واجب نیست، اما برای اینکه جلوههای بصری و تولید محتوا برای وب سایت خود را متمایز کنید تا به چشم مخاطب بیاید، باید مهارت طراحی خوبی داشته باشید.
البته حتی اگر استراتژی برندهای داشته باشید، بازهم رقیبی که ابزارهای بهتری در اختیار دارد، میتواند شما را شکست بدهد. آنها سریعتر حرکت کرده، و با تلاش کمتر، نتایج بهتری میگیرند.
نکته قابلتوجه اینکه ابزارهای دیجیتالی بهطور معمول هزینه بالایی دارند، ولی گزینههای رایگان هم در دسترس هستند. فرایند تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی و وبسایت را تحلیل کرده و بزرگترین موانع سرراهتان را شناسایی کنید.
تیم محتوای درجهیک چه ویژگیهایی دارد؟
بعضی برندها روی شانههای نیرویی ساخته میشوند که محتوا تولید میکند، استراتژی طراحی میکند، تحلیل میکند، حتی اگر یک نفر باشد!
البته بیشتر برندها را تیمها میسازند. اجرای هر کمپین بازاریابی محتوای مؤثری، به انرژی و تلاش زیادی نیاز دارد. بازاریابان محتوا بهطور معمول کارهای زیادی انجام میدهند، اما داشتن تیمی که سنگینی بار تولید محتوای مؤثر را بهطور مساوی تقسیم کند، ایدئالترین راه برای رسیدن به هدف است.
اینها اصليترین نقشهایی هستند که هر تیم محتوای استانداردی باید داشته باشد:
- استراتژیستها: این افراد بهخوبی میدانند تولید محتوا چیست و استراتژیهای محتوا را بر اساس اهداف تجاری و روندهای بازار طراحی میکنند.
- نویسندگان و ویراستاران: این گروه ایدهپردازی و تحقیق میکنند، ترجمه و تألیف میکنند، و کپیرایتینگ انجام میدهند.
- طراحان گرافیک و تصویرگرها: آنها طرحبندی کلی را انجام داده، تصاویر را ایجاد کرده و سبکهای برند را توسعه میدهند.
- مدیران شبکههای اجتماعی: تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی انجام میدهند، پستها را زمانبندی میکنند و نتایج را زیر نظر دارند.
- سازندگان ویدئو: ویدئوها را با استفاده از کلیپهای موجود روی وب یا کلیپهای اختصاصی تولید کرده، و انیمیشن میسازند.
- مدیران پروژه: زمانبندی کارها را مدیریت کرده، و موانع سرراه موفقیت بازاریابی محتوا را شناسایی میکنند.
- متخصصان فروش: مطئن میشوند که تلاشهای بازاریابی با اهداف فروش هماهنگ هستند، امتیازدهی سرنخ را انجام میدهند و پرسونای خریدار را توسعه میدهند.
- اینفلوئنسرها: با مشتریان نهایی ارتباط برقرار کرده و به برندها اعتبار میدهند.
آیا باید تولید محتوا برای وب سایت را برونسپاری کنیم؟
تولید محتوا برای وب سایت و شبکههای اجتماعی برند، بهتنهایی کار سختی است. بیشتر کسبوکارهای کوچک، منابع لازم برای استخدام تولیدکننده محتوای داخلی را ندارند.
البته برونسپاری تولید محتوا برای شبکه های اجتماعی و وبسایت، فقط برای کوچکترها نیست. حتی شرکتهای بزرگ هم میتوانند برای تنظیم دقیقتر رویکردشان در بازاریابی به کمک منابع خارج از شرکت تکیه کنند.
حالا مسئله این است که فریلنسر استخدام میکنید، یا کار تولید محتوا برای وب سایت و بهینه سازی محتوا را به آژانسهای دیجیتال مارکتینگ میسپارید؟ برای پاسخ به این پرسش، باید بدانید تولید محتوا چیست و مزایا و محدودیتهای هر دو گزینه مذکور را بررسی کنید.
جمعبندی
در نهایت اگر موفقیت کسبوکارتان در حوزه تولید محتوا را نسنجید، همه این صحبتها بیهوده میشود! باید از ابزارهای تحلیلی برای اندازهگیری اثربخشی محتوا استفاده کنید. این روند نهتنها نشان میدهد چه کاری را درست انجام میدهید، بلکه فرصتهایی را هم برای بهینه سازی محتوا در اختیارتان میگذارد.
پرسشهای خود درباره تولید محتوا چیست و چه کاربردهایی دارد را زیر همین مقاله، از کارشناسهای هیسئو بپرسید. اگر تجربه جذابی درباره تولید محتوا برای وب سایت و بهینه سازی محتوا هم دارید، لطفا با ما در میان بگذارید.
منابع:
brafton.com
learn.g2.com
siegemedia.com
این مقاله چقدر برای شما مفید بود؟
تعداد رای ها:
1
با تشکر از شما برای امتیاز دادن به این پست!
فرارنک
تیم فنی و آموزشی هی سئو با بیش از ۱۲ سال تجربه تمام دانش خود را به صورت صادقانه با شما عزیزان به اشتراک می گذارد.